Cemâziyelevvel Ayı Faziletleri ve Zikirleri

Müslümanlar bazı ibadetlerini HİCRİ AYLARa göre yaptıklarından dolayı bu ayları takip etmek ve bunları yaşamımıza geçirmek önemlidir. Bu Ayın :
dua

Zikri:Sübbûhun kuddûsün bu ay bitene kadar bu tesbih yapılır. Ay ihya edilir.

Namazları:

Cemâziyelevvel ayının 21. gecesi

Bu gecenin ihyası niyetiyle 2 rekat dahi kılınsa gece ihya olunur. (bu gece namaz haricinde amenarrasulu bile okunsa gece ihya olunmuş sayılır.)


Rivayeti: Bu gece ekseri Evliyaullah'a manevi miraç nasip olduğu için o gecenin ihyası icap eder.

Cemâziyelevvel ayının 27. gecesi 2 kere 4 rekatlık nafile namaz kılınır

Fatihadan sonra 1 kere vedduha suresi okunur.(bilmeyen ihlas suresini okur.)

Her Hicri ayda ortak:

Pazartesi ve Perşembe orucu

"Ey Allah'ın Resulu (sallalahu aleyhi vesellem) siz Pazartesi Perşembe günleri oruc tutuyorsunuz bunun hikmeti nedir?" diye sorulduğunda şu açıklamada bulundu: "Allah Pazartesi Perşembe günleri birbirleriyle küs olanlar hariç bütün müslümanların günahlarını örter, affeder. Amelleri arz eden meleklere küs olan bu iki kişi barışıncaya kadar onları bırak diye emreder. (ibni mace)

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem pazartesi ve perşembe günleri orucuna özen gösterirdi. (tirmizi)

Hicri takvimin 13 14 ve 15. günlerini oruçlu geçirmek. (Eyyam-ı Biyz)(Beyaz Günler)

Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi vesellem) seferde bile terk etmezdi (Tac)


Hazreti Ali (k.v.)'den: "Bir öğle vakti Resullullah (sallallahu aleyhi vesellem)'i evinde ziyaret ettim kendilerine selam verdim selamımam cevaptan sonra buyurdu: "Ya Ali Cibril'in sana selamı vardır." Ben de :"Aleyke ve aleyhis-selam ya Rasulallah (sallallahu aleyhi vesellem)." dedim. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) bana yaklaş dedi. Bende yaklaştım buyurdular ki: "İşte cibril senin için diyor ki:" her aydan 3 gün oruç tutsun.

1. gün için : 10.000 sene

2. gün için : 30.000 sene

3. gün için : 100.000 sene

oruç tutmuşcasına sevap yazılacaktır." Ben:"Ya Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) bu üç gün orucu tutarsam bunun sevabı yanlız bana mı ait? Bütün insanlar bu orucu tutarlarsa onlara bu sevaplar verilmeyecek mi?" dedim. Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem):"Ya Ali Allahü teala bu sevapları sana ve senin gibi bu orucları tutanlara verecektir." buyurdular. Ben:"Ya resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) bu oruçlar ne zaman hangi günlerde tutulacaktır?" dedim. Buyurdular ki:"Bu günler arabi ayların 13 14 15. günleridir. Bu üç güne Eyyam-i Biyz derler." dedi.

Eyyam-ı Biyz denmesiinin sebebi: hadis-i Şerifi Hazreti Ali (k.v.)'den rivayet eden Anter (r.a.):"Ali'den sordum:"Eyyam-ı Biyz ne demektir?" Hazreti Ali (k.v) şöyle cevap verdiler:

"Hazreti Adem (aleyhisselam) yeryüzüne indiğinde güneşin hararetinden teni siyahlanmıştı. Cibril (aleyhisselam): Ey Adem (aleyhisselam) teninin beyaz olmasını arzu eder misin?". dedi. Adem (aleyhisselam) Evet dedi. Cibril (alyhisselam):"öyleyse ayın 13 14 ve 15. günlerinde oruç tut." dedi. Adem (aleyhisselam)

13. günü oruç tuttu; teninin 3te 1i beyazlandı.

14. günü oruç tuttu; teninin 3te biri daha beyazlandı.

15. günü de oruç tutunca O'nun bütün vücudu bembeyaz oldu

İşte Eyyam-ı Biyz denmesinin sebebi budur." (Hazreti Seyyid Abdülkadir Geylani k.s.)
Bu ayda da normal ibadetlere devam eder.
Nafile ibadetlere ağırlık verir.
Farzlara daha ciddi eğil.
Namazları vaktinde kıl.
Kaza namazı olanlar kılmaya çalışsınlar.
Geceleri teheccüd kılmaya gayret göstersinler.
Cuma geceleri tesbih namazı kılmaya çalışalım.

Rivayet edildi ki bu ayda: "Sübhânallâhi mil'el mizân ve müntehe'l-ilmi ve meblega'r-rizâ ve zinete'l-arş" Sabah akşam 3 defa okumaya gayret edelim.

Manası: Allah'ı mizanın dolusunca ilminin sonsuzluğunca Rızasına ulaşıncaya kadar Arşın ağırlığınca Tesbih ederim

Fazileti:
Hayırlı mutlu sağlıklı uzun ömür
Kabir azabından kurtulmak
Sırat köprüsünden geçmek
Cennet'e vasıl olmak
Düşmana galip gelmek
Kötü ölümden imanla korunmak

Hepimiz gaflete dalmadan, asıl gayemiz olan ahireti unutmadan bu ayı rabbimizin rızasına Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)'in sünnetine uygun geçirmek nasip etsin İnşAllah

Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
"Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski